Lekker Je Slakken Doorspoelen

Een populaire methode om je lichaam eens lekker ‘op te ruimen’ is detoxen. Oftewel: dagenlang alleen fruit of groentesapjes in je systeem gooien tot je schoon bent van binnen. Zodat je lekker kunt ‘ontslakken’. Dat je er meteen flink mee afvalt is mooi meegenomen en dat is vaak ook het voornaamste doel. Of het een verantwoorde methode, daar wordt niet echt bij stil gestaan, maar ja; de grootste sterren zweren erbij en een hoop populaire diëten zijn er op gebaseerd. En ik moet toegeven: ik heb mij er ook wel eens aan gewaagd. Ooit deed ik de ahornsapkuur. Dagenlang niets anders dan glazen lauw water met een scheut ahornsiroop en citroensap. Ik krijg nog hoofdpijn als ik naar een citroen kijk. Hielp het? Geen idee, na drie dagen gaf ik het op. Het leek even te werken maar het effect zat meer tussen mijn oren dan in mijn lijf.

Waarom is het volgens sommige experts goed voor je?

Het de-toxen staat voor ontgiften het ontdoen van afvalstoffen, de zogeheten toxinen, die we ook wel ‘slakken noemen. Je lijf zou allerlei troep opslaan door slechte voedingspatronen en daar moet je absoluut vanaf! Bij voorkeur doe je dat onder begeleiding in een duur kuuroord in het buitenland of thuis met dure poedertjes en pillen. Na zo’n kuur ben je herboren, je zit weer vol energie, je bent slank en straalt! Althans dat wordt beloofd.

Waarom is het slecht voor je?

Tegenstanders of ongelovigen (zoals ik) zeggen dat het juist slecht voor je is en dat je het tegenovergestelde bereikt van wat je wil. Afvallen met sapvasten is te drastisch, daardoor per definitie ongezond, en weinig effectief. Na een aantal dagen loopt je lichaam belangrijke voedingstoffen mis door de eenzijdigheid. Op zich kan het lijf dat wel even aan, maar als je door je reserves heen bent dan richt het lichaam zich op spierweefsel, dat is niet echt wat je wil. Het vraagt te veel ineens, waardoor je lichaam op eens erg hard moet werken en daardoor stress oploopt. Daarnaast gaat je lichaam ‘hamsteren’. Het krijgt dagenlang te weinig calorieen binnen dus zodra je weer ‘gewoon’ gaat eten zal het als een dolle al dat lekkers gaan opslaan. Je weet maar nooit wanneer er weer opeens geen eten meer voor handen is! Dit zorgt voor het alom bekende jojo effect. Je voedingspatroon en eetgewoontes eens onder de loep nemen is altijd goed maar zoals met alles: Overdrijf toch niet zo.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *