Met je blote kont in de sneeuw! Waarom? Omdat het is goed voor je is!

Halfnaakt en blootsvoets de Kilimanjaro beklimmen kan volgens Wim Hof iedereen. Hij heeft inmiddels nationale en internationale furore gemaakt en we kennen hem als The Iceman. Wat deze man doet maar vooral kan is bovenmenselijk. In zijn nakie op de Noordpool twee gaten in het ijs hakken en dan  onder 40 centimeter ijs onderwater van het ene gat naar het andere zwemmen. Wij gewone stervelingen kunnen ons hier niets bij voorstellen. Het dichtst bij een dergelijke ervaring is voor de meeste mensen als onze douche het begeeft. Dat moment dat de ontspannen, comfortabele hete stralen van de douche veranderen in een ijskoude hel. Alleen de allertaaiste onder ons bijten even op de tanden, schreeuwen het niet uit en puffen de doodschrik van zich af. De minder stabielen graaien met een hoofd vol shampoo in blinde paniek naar de doucheknoppen onderwijl woedend krijsend naar eventuele huisgenoten. Wie heeft al het warme water opgemaakt? Wie heeft het in zijn harses gehaald ergens anders in het huis de hete kraan open te zetten terwijl ze staan te douchen? Er is goed nieuws voor de getraumatiseerde douchers onder ons: kou is goed voor je. Ok, wat the Ice Man doet is wellicht extreem en discutabel aangezien een aantal mensen er in bleven toen ze zijn speciale ‘ademhalingstechnieken’ om de kou de te bezweren toe gingen passen. Tip: doe dit nooit in je eentje in bad of bij de rand van een zwembad. Maar koud douchen in een gecontroleerde omgeving zoals je eigen badkamer heeft onvermoede voordelen!

Psychische wilskracht: Onder een koude douche stappen nadat je uit je behaaglijke bedje gerold bent verreist mentale kracht, iets wat na verloop van tijd een automatische discipline wordt dat zal doorwerken op andere gebieden in je leven.

Verhoogt je alertheid: De kou dwingt je beter en dieper in te ademen. Je lichaam bereid zich beter voor op de dag. Je zult jezelf dankbaar zijn als je je collega’s met halfdichte ogen ziet worstelen met hun eerste kop koffie om wakker te worden!

Je haar en je huid: De kou zorgt niet alleen dat je je beter gaat voelen, je gaat er ook beter uitzien. Het koude water zorgt ervoor dat je huid de belangrijke natuurlijke oliën behoud die met heet water verloren raakt. Ook je haar blijft daardoor glanzend, sterk en gezond.

Het stimuleert gewichtsverlies: Je energie en vetverbranding schiet omhoog en zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt. Wie wil dat nou niet?

Je weerstand word hoger: De witte bloedcellen die je nodig hebt om te vechten tegen die hardnekkige griepjes en virussen worden extra gestimuleerd met een koude douche.

Koud douchen verlicht depressie: Een koude douche stimuleert noradrenaline, een chemische substantie die een belangrijke rol speel in het verlichten van een depressie

Goed, je weet nu wel dat het goed voor je is, een niet onbelangrijke vraag nu. Hoe verzamel je de moed ? Vooropgesteld: Niemand dwingt je een koude douche te nemen tenzij je een partner of huisgenoot hebt met een sadistisch gevoel voor humor. Het idee dat je de rest van je leven koude douches neemt is nogal intimiderend dus probeer het als een experiment te zien. Probeer het voor een week en besluit daarna of je het wilt voortzetten. De eerste paar keren zul je namelijk geen fatsoenlijke gedachte kunnen vormen, kunnen doorademen, of stil staan. Waarschuw wel iedereen binnen gehoorsafstand. Geluidloos zal het experiment niet worden… Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.